VALERI ABISALOVITŠ GERGIJEV, s. 2. 5.1953 Moskovassa, on venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista, ja hän on johtanut myös Rotterdamin filharmonikkoja, New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteria ja Lontoon sinfoniaorkesteria.

Gergijev opiskeli orkesterinjohtoa Leningradin konservatoriossa legendaarisen Ilja Musinin ohjauksessa, ja hänet nimitettiin vuonna 1978 Kirovin (nykyään Mariinskin) oopperanapulaisjohtajaksi, missä hän debytoi johtamalla Sergei Prokofjevin oopperan Sota ja rauhan. Sen jälkeen, kun hänet nimitettiin Kirovin oopperan ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1988, Mariinski orkesteri ja baletti hänen johdolla olivat vierailleet yli 45:ssä maassa.

Gergijev on perustanut ja johtanut maailmankuuluja festivaaleja, kuten the Stars of the White Nights -festivaalia (1993 lähtien), the Moscow Easter Festival (2002 lähtien), Rotterdamin Gergijen Festivaaleja, Mikkelin Musiikkijuhlia and Münchenin 360 Degrees -festivaaleja. Gergijev on myös johtanut suurien säveltäjien muistokonsertteja, kuten 150v. Musorgski, 175v. Tshaikovski, 125.v Prokofiev, 100 v. Shostakovich jne. Festivaalien erityispiirre on, että festivaaleilla yleisöllä on mahdollisuus kuulla ja nähdä myös harvinaisia kappaleita, mitä ei ole esitetty aiemmin.

Suomessa Gergijev orkestereineen on vieraillut useasti. Erityisesti Mikkelin Musiikkijuhlat ovat olleet mariinskilaisten suosiossa, ja Gergijev toiminut Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jo vuodesta 1993.

 

Abisal Gergiev

Abisal Gergijev (s.2000) on Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, Valeri Gergijevin poika. Abisal aloitti musiikkiopinnot neljävuotiaana. Vuonna 2006 hän pääsi opiskelemaan arvostettuun St Petersburg Music Lyceum of the Culture Committee  -kouluun Galinan Bustrovan oppilaaksi. Vuonna 2012 hän jatkoi opintoja Pietarin konservatoriossa musiikkiin painottuvalla erikoisyläasteella. Vuonna 2018 Abisal opiskelee Alexander Sandlerin johdolla.

Abisal Gergijev teki ensiesiintymisensä vuonna 2016 Mariinskin kansainvälisillä pianofestivaaleilla soittamalla Poulenc konsertin. Vuonna 2018 Abisal vierailee solistina Mariinskin orkesterin kanssa mm. Sveisissa, Saksassa, Tsekkissa ja Ranskassa.  Venäjällä hän on esiintynyt Mariinski-teatterin orkisterin kanssa perinteisillä Pääsiäisfestivalissa maan ympäri.

Abisal Gergijev tekee Suomen ensiesiintymisensä kesän 2018 Mikkelin Musiikkijuhlilla. Musiikkijuhlat ovat Abisalille tutut, sillä hän on viettänyt perheensä kanssa lapsuuden kesät Mikkelin seudulla.

 

Pelageja Kurennaja

Soprano Pelageja Kurennaja valmistui Pietarin Rimski-Korsakovin konservatoriosta vuonna 2016, missä hänen opettajansa oli Tamara Novichenko.

Kurennaja on voittanut useita palkintoja useissa kansainvälisissä laulukilpailuissa: Diploma VII Pietarin Oopperalaulukipailussa (2015), Suur-palkinto kansainvälisessä venäjäromanssilaulukilpailussa (Grand-Prix at the International Competition „Romansiada“), Pietro Argenton Kansaivälisessä Musiikkikilpailussa (Gioia del Colle, Italia, 2010), ja ”Silver Voice” ja Fyodor Chaliapin festivaaleilla (2009)

Pelageja ensiesiintyi lokakuussa 2014 Prilepan roolissa oopperaassa ”Patarouva” Mariss Jansonsin johdolla Gasteigissa Münchenissä sekä Luxemburgin filharmoniassa.  Toukukuussa 2015 Pelageja debytoi Mariinski-Teatterissa Patarouvan Mashana, Valeri Gergijevin johdolla. Vuonna 2015/ 2016 Pelageja lauloi Mariinskissa Štšedrinin uusimman Jouluinen tarina -oopperan pääroolin.

Pelageja on jo esiintynyt säännöllisesti Mariinskissa, mm. rooleissa: Barbarina (Figaron häät), Frasquita (Carmen), Lauretta (Kihlaus luostarissa) ja Dunyasha (Sota ja rauha). Pelageja on myös esiintynyt Pietarin konservatorion ooppera ja baletti teatterissa, mm. rooleissa: Belinda (Dido and Aeneas), Brigitta (Iolanta), Susanna ja Barbarina (“Le nozze di Figaro”), Rosina (Il Barbiere di Siviglia”), Marfa (“The Tsar’s bride”).

 

 

MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERI

Mikkeliläisen orkesteritoiminnan juuret juontavat vuoteen 1903, jolloin Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys perusti orkesterin tuolloin vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin. Tästä aikanaan maan vanhimmasta amatööriorkesterista ja kaiken kaikkiaan Suomen kolmanneksi vanhimmasta orkesterista muodostettiin myöhemmin yhdistyspohjainen ammattiorkesteri. Vuonna 1990 Mikkelin kaupunginorkesteri kunnallistettiin 12 jousisoittajan vahvuisena kokoonpanona.

Soittajisto on keskittynyt nimenomaan jousiorkesterille sävellettyyn musiikkiin ja on tullut tunnetuksi yhteistyöstään lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa. Yhteiskonsertit muiden orkestereiden kanssa, erityisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ovat vakiintuneet osaksi soittajiston toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.

Syksyllä 2012 Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi kiinnitettiin mm. Cleveland Orchestran apulaiskapellimestarina toiminut Sasha Mäkilä. Vuonna 2013 orkesteri esiintyi maineikkaalla The Great Mountains Music Festivalilla Etelä-Koreassa, ja sai Latin Grammy Award -palkintoehdokkuuden kapellimestari José Serebrierin johtamalla Adagio-levyllä. Konserttiensa suorat internet-lähetykset orkesteri aloitti yhteistyössä E-concerthouse-portaalin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 orkesteri teki Sibeliuksen juhlavuoteen liittyen konserttikiertueen Etelä-Koreaan ja Kiinaan.

Mariinskin Baletti

Mariinskin Baletti historia alkaa vuodesta 1740, kun keisarinna Anna Ioanovna perusti tanssikoulun ranskalaisen koreografin Jean-Baptiste Landé johdolla. 1800-1900 luvulla Venäjällä työskentelivät koreografit Italiasta ja Ranskasta: Giuseppe Canziani, Charles Le Picq, Charles Didelot, Jules-Joseph Perrot ja Arthur Saint-Léon.

Vuonna 1847 Mariinskin Baletissa Marius Petipa debytoi koreografin ja tanssijan roolissa. Alkoi uusi aikakausi – silloin syntyi iso baletin muoto (grand ballet).

Kaikkien aikojen tunnetuimmat ja arvostetuimmat teokset, Prinsessa Ruusunen (Pjotr Tšaikovskin säveltämä ) ja Joutsenlampi, perustuvat edelleen useimmiten Marius Petipan ja Lev Ivanovin tekemään versioon vuodelta 1895. Ne ovat edelleen osa Mariinskin Balettin klassista repertuaaria. Tänä vuonna Mariinski Teatteri juhlii Petipan 200-vuotiasjuhlaa.

Mariinskin Baletti on antanut maailmalle lahjokkaita tanssijoita, kuten Mathilde Kschessinska, Olga Preobrazhenskaya, Anna Pavlova, Tamara Karsavina, Pavel Gerdt, Nikolai and Sergei Legat, Vaslav Nijinsky, Marina Semenova, Galina Ulanova, Natalia Dudinskaya, Tatiana Vecheslova, Alexei Yermolaev, Vakhtang Chabukiani and Konstantin Sergeyev, Alla Shelest, Irina Kolpakova, Gabriela Komleva, Natalia Makarova, Alla Osipenko, Alla Sizova, Mikhail Baryshnikov, Rudolf Nureyev and Yuri Soloviev. Nykyään siellä solistiina ovat m.m. Ulyana Lopatkina ja Diana Vishneva.

Tänä päivänä Mariinski Baletti on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista baleteista, ja siellä työsmentelee yli 200 tanssijaa. Mariinskin Baletin johtaja on Juri Fateev, taitellinen johtaja on Valeri Gergiev. Se toimi myös pääyhtiönä Vaganova Balettiakatemialle, missä ovat opiskelleet monet maailmankuulut balettitähdet.

 Marita Viitasalo

Pro Finlandia -palkinnolla palkittu Marita Viitasalo on yksi Suomen ahkerimmin esiintyvä pianotaiteilija. Sibelius Akatemiassa professori Timo Mikkilän johdolla opiskellut Viitasalo suoritti tutkinnon loppuun Roomassa Accademia di Santa Ceciliassa, missä suoritti loppututkinnon 1971. Opinnot jatkuivat neljän vuoden ajan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Dieter Weberin johdolla, ja hän suoritti diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiassa 1972 että Wienissä 1976. Taiteellinen ura lähti käyntiin hänen saavutettuaan palkintosijan Maj Lind-pianokilpailussa.

Kotimaassa kuultujen soolokonserttien lisäksi Viitasaloa on kuultu mm. mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinissä, Roomassa, Tukholmassa ja Tokiossa sekä esiintynyt useiden orkestereiden solistina Suomessa ja Skandinaviassa. Hän on levyttänyt Sibeliuksen, Debussyn ja Ravelin pianomusiikkia, viimeisin vuonna 2015 Ondine-levymerkille.
 
Marita Viitasalo on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. sopraano Soile Isokosken ja baritoni Bo Skovhusin kanssa konsertoiden ympäri maailmaa merkittävissä musiikkikeskuksissa joista mainittakoon mm. Wienin Musikverein, Wienin Konzerthaus, Salzburgin musiikkijuhlat, Edinburghin Festivaalit, Lontoon Wigmore Hall sekä Carnegie Hall New Yorkissa. He ovat levyttäneet runsaasti kotimaista, pohjoismaista ja saksalaista liedmusiikkia Ondine-levymerkille.
 
Vuonna 1986 perustamansa Trio Finlandian jäsenenä Marita Viitasalo on konsertoinut laajasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, USA:ssa sekä Kaakois-Aasiassa. Hän on levyttänyt mm. Brahmsin klarinettisonaatit Anna-Maija Korsimaan kanssa.

Taiteellisen toiminnan lisäksi Marita Viitasalo toimi pianomusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa1977-2010 sekä kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana 1989-2013.

Sponsorit 2018