VALERI ABISALOVITŠ GERGIJEV

s. 2. 5.1953 Moskovassa, on venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista, ja hän on johtanut myös Rotterdamin filharmonikkoja, New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteria ja Lontoon sinfoniaorkesteria.

Gergijevin vanhemmat ovat osseetteja, ja Gergijev varttui aikuiseksi Pohjois-Ossetiassa, Vladikavkazin kaupungissa. Gergijev opiskeli orkesterinjohtoa Leningradin konservatoriossa Ilja Musinin ohjauksessa, ja hänet nimitettiin vuonna 1978 Kirovin oopperan apulaisjohtajaksi, missä hän debytoi johtamalla Sergei Prokofjevin oopperan Sota ja rauha. Vuonna 1988 hänet nimitettiin Kirovin oopperan ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi, Mariinski-teatteriksi muuttuneen Kirovin johtajaksi hänet nimitettiin vuonna 1996.

Suomessa Gergijev orkestereineen on vieraillut useasti. Erityisesti Mikkelin Musiikkijuhlat ovat olleet mariinskilaisten suosiossa, ja Gergijev toiminut Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jo vuodesta 1993.

 

JURI AFONKIN

Alttoviulutaiteilija Juri Afonkin syntyi Leningradissa vuonna 1978 ja valmistui Pietarin konservatoriosta Vladimir Stopitševin oppilaana 2002. Vuosina 1996–1999 hän esiintyi Pietarin akateemisen kapellan solistina. Vuodesta 2000 lähtien hän on toiminut Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterissa alttoviulun äänenjohtajana.

Afonkin esiintyy jatkuvasti Pietarin akateemisen kapellan ja Mariinski-teatterin orkesterin solistina sekä omin konsertein niin Venäjällä kuin muualla maailmassa.

 

SOFIA KIRPSKAJA

Vuonna 1991 syntynyt harpisti Sofia Kirpskaja aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana. Tällä hetkellä hän opiskelee neljättä vuotta Pietarin konservatoriossa Anna Makarovan johdolla ja täydentää opintojaan tunnetun harpputaiteilijan, Jana Bouškován, mestarikursseilla Prahan konservatoriossa sekä Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa.

Sofia Kirpskaja on menestynyt useissa kansainvälisissä musiikkikilpailuissa. Niistä mainittakoon lokakuussa 2011 Pietarissa järjestetty II kansainvälinen harppukilpailu, jossa hänelle myönnettiin ensimmäisen palkinnon lisäksi erikoispalkinto Pjotr Tšaikovskin teoksen parhaasta esityksestä.

Esityskaudella 2008–2009 Kirpskaja soitti Mariinskin nuoriso-orkesterissa, ja vuodesta 2011 lähtien hän on työskennellyt Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin harpistina.

DENIS MATSUJEV

Denis Matsujevin voitettua vuonna 1998 ylivoimaisesti Moskovan XI kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun hänestä tuli nopeasti kansainvälisten konserttilavojen nouseva tähti. Nyt hän kuuluu sukupolvensa huippupianistien parhaimmistoon.

Viime vuosina Matsujev on työskennellyt yhdessä Sergei Rahmaninov -säätiön kanssa. Säätiö kutsui hänet esittämään ja levyttämään Rahmaninovin tuntemattomaksi jääneitä teoksia tämän omalla soittimella Sveitsissä, Luzernissa sijaitsevassa Villa Senar -huvilassa, jossa Rahmaninov aikanaan asui. Lokakuussa 2008 säveltäjän pojanpoika Alexander Rahmaninov nimitti Matsujevin henkilökohtaisesti Sergei Rahmaninov -säätiön taiteelliseksi johtajaksi. Tehtävään kuului sarja gaalakonsertteja Euroopan ja Yhdysvaltojen merkittävimmissä saleissa.

Denis Matsujev on kaikkiaan kolmen tärkeän festivaalin taiteellinen johtaja. Niitä ovat Annecyn kesäfestivaali ja musiikkiakatemia Ranskassa, Baikalin tähdet -musiikkijuhla taiteilijan kotikaupungissa Irkutskissa, Siperiassa, sekä kansainvälinen Crescendo-niminen tapahtumaketju useissa kaupungeissa: Moskovassa, Pietarissa, Jekaterinburgissa, Tel Avivissa, Kaliningradissa, Pariisissa sekä New Yorkissa. Festivaalit esittelevät uutta sukupolvea, lahjakkaita nuoria muusikoita kaikkialta maailmasta parhaiden venäläisten orkestereiden solisteina. Crescendo on Venäjällä ja ulkomailla erittäin suosittu. Musiikkijuhlien ohella Matsujev johtaa myös venäläistä Uusia nimiä -hyväntekeväisyysjärjestöä, joka tukee lasten musiikkikasvatusta hänen kotiseuduillaan Venäjällä.

MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERI

Mikkeliläisen orkesteritoiminnan juuret juontavat vuoteen 1903, jolloin Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys perusti orkesterin tuolloin vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin. Tästä aikanaan maan vanhimmasta amatööriorkesterista ja kaiken kaikkiaan Suomen kolmanneksi vanhimmasta orkesterista muodostettiin myöhemmin yhdistyspohjainen ammattiorkesteri. Vuonna 1990 Mikkelin kaupunginorkesteri kunnallistettiin 12 jousisoittajan vahvuisena kokoonpanona.

Soittajisto on keskittynyt nimenomaan jousiorkesterille sävellettyyn musiikkiin ja on tullut tunnetuksi yhteistyöstään lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa. Yhteiskonsertit muiden orkestereiden kanssa, erityisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ovat vakiintuneet osaksi soittajiston toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.

Syksyllä 2012 Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi kiinnitettiin mm. Cleveland Orchestran apulaiskapellimestarina toiminut Sasha Mäkilä. Vuonna 2013 orkesteri esiintyi maineikkaalla The Great Mountains Music Festivalilla Etelä-Koreassa, ja sai Latin Grammy Award -palkintoehdokkuuden kapellimestari José Serebrierin johtamalla Adagio-levyllä. Konserttiensa suorat internet-lähetykset orkesteri aloitti yhteistyössä E-concerthouse-portaalin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 orkesteri teki Sibeliuksen juhlavuoteen liittyen konserttikiertueen Etelä-Koreaan ja Kiinaan.

NIKOLAI MOKHOV

Pietarilainen huilisti Nikolai Mokhov aloitti musiikkiopintonsa yhdeksän vuoden iässä. Huiludiplominsa hän suoritti Musorgski-musiikkikoulussa ja Pietarin konservatoriossa.

Vuosina 2001–2003 hän opiskeli Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa sekä Aurèle Nicolet’n oppilaana Sienassa. Samoihin aikoihin hän liittyi Pietarin puupuhallinkvintetin jäseneksi. Vuonna 2001 yhtye voitti kolmannen palkinnon Münchenissä järjestetyssä ARD-musiikkikilpailussa. Sittemmin se on esiintynyt Belgiassa, Suomessa, Israelissa, Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Nikolai Mokhov on esiintynyt Pietarin kamarioopperan orkesterin ja Mariinskin nuoriso-orkesterin solistina ja toiminut huilun äänenjohtajana Mihail Pletjnovin johtamassa Venäjän kansallisorkesterissa. Vuodesta 2006 lähtien hän on työskennellyt Mariinskin sinfoniaorkesterin solistina ja huilun äänenjohtajana.

 

ALEXANDER TORADZE 

Tbilissä Georgiassa syntynyt Alexander Toradze valmistui Moskovan Tchaikovsky-konservatoriosta vuonna 1978. Ollessaan vuonna1983 kiertueella Moskovan Bolshoin sinfoniaorkesterin kanssa, hän haki turvapaikkaa Madridin Yhdysvaltain Madridin-suurlähestystöstä ja asettui sen jälkeen asumaan Yhdysvaltoihin.

Elokuussa 1991 Alexander Toradze valittiin pianonsoiton professoriksi NSouth Bendin yliopistoon Indianaan. Hänen monikansallisen pianoluokkansa jäsenet ovat saavuttaneet menetystä merkittävissä pianokilpailuissa ja heitä voi kuulla ympäri maailmaa.

Toradzea arvostetaan ennen muuta hänen äärimmäisen intensiivisestä ja tunteikkaasta esiintymisestään. Hän on rikastuttanut suurta venäläistä pianismin perintöä epätavanomaisilla tulkinnallisilla näkemyksillään teosten tulkinnasta, syvän runollisella otteellaan ja intohimoisen kiihkeällä esiintymisellään. Alexander Toradze on ollut Mikkelin Musiikkijuhlien vakiovieras vuodesta 1993.

EERO TARASTI

Eero Tarasti (s. 1948) on pitänyt esitelmiä Marinsky-festivaalissa sen alusta lähtien. Hän on toiminut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina 1984-2016. Hän on ohjannut 110 väitöskirjaa kotimaassa ja ulkomailla. Tarastin julkaisut – mm. 40 teosta englanniksi, ranskaksi, italiaksi, suomeksi ja kiinaksi – käsittelevät eurooppalaisen taidemusiikin keskeisiä säveltäjiä – ja semiotiikkaa. Hän esiintyy myös kamarimuusikkona HYMSin ensemblen kanssa ja on julkaissut kaksi romaania. Tarasti on kunniatohtori Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, New Bulgarian Universityssa Sofiassa, Viron Musiikkiakatemiassa, Aix-Marseillen yliopistossa ja Cluj Napocan Musiikkiakatemiassa Romaniassa.

 

Sponsorit 2017